Is een hoge luchtvochtigheid slecht voor de gezondheid?

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan wel degelijk problemen voor de gezondheid met zich meebrengen. Door bijvoorbeeld optrekkend vocht, een hoge grondwaterstand of een slechte ventilatie van bepaalde ruimtes in het huis, kan het luchtvochtigheidspercentage flink stijgen.

Hoge luchtvochtigheid

luchtOp het moment dat deze hoog wordt, dus richting de 60% gaat, begint dit problemen voor de gezondheid als gevolg te hebben. Voorbeelden van veelvoorkomende klachten bij een hoge luchtvochtigheid zijn problemen met de ademhaling, verergering van verschijnselen die te maken hebben met reuma, een toename van allergische reacties en hoofdpijn. Een gezonde woning heeft dit niet. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe intenser de klachten kunnen optreden. Vaak zijn mensen zich er niet bewust van dat deze vochtige omstandigheden de oorzaak kunnen zijn van hun bestaande klachten. Echter blijkt dit in de praktijk wel degelijk zo te zijn en kunnen deze klachten dus verholpen worden.

Schimmels en andere zaken

Bij zulke omstandigheden kunnen bepaalde luchtvervuilers flink groeien. Met een hoge luchtvochtigheid zijn de condities optimaal voor bijvoorbeeld schimmels, bacteriën en bepaalde virussen. De aanwezigheid van deze levensvormen verhogen de kans op een van de eerdergenoemde klachten aanzienlijk. Om deze risico’s zoveel mogelijk in te perken en de kans op bepaalde ziekteverschijnselen te minimaliseren, is het dus van belang dat het luchtvochtigheidspercentage omlaag gaat. Dit kan bijvoorbeeld door minder gebruik te maken van apparaten die vocht produceren of door de ventilatie in huis te optimaliseren. Een goede doorstroom van lucht zorgt er al snel voor dat er minder vocht achterblijft op ramen, ruiten, vloeren of plafonds.