Wat doet een deurwaarder nu eigenlijk precies?

Misschien heeft u wel eens iets te maken gehad met een incassobureau of een deurwaarder. Natuurlijk niet prettig om zo’n brief te ontvangen. Het is in zo’n geval natuurlijk belangrijk om een betalingsregeling te treffen zodat de schulden niet nog verder op lopen. Maar wat doet een deurwaarder nog meer dan enkel brieven sturen naar klanten die openstaande betalingen hebben?

Ambtelijke taken van een deurwaarder

beslag leggen op rekeningenEen deurwaarder is door het rijk benoemd, het is een ambtelijke baan. Zo worden er bijvoorbeeld dagvaardingen opgesteld en het kan de deurwaarder ook beslag leggen. Met beslag leggen kan er gedacht worden aan beslag leggen op bijvoorbeeld inkomen uit werk of uitkering, maar ook kan er beslag gelegd worden op bijvoorbeeld een inboedel. De deurwaarder kan deze goederen verkopen en met opbrengst kan (een deel van) de schulden afbetaald worden.

Dagvaardingen opstellen

Een groot deel van de werkzaamheden van de deurwaarder is het opstellen van dagvaardingen. In feite zijn dit oproepen om voor de rechter te verschijnen. Wanneer u dit ontvangt en niet op komt dagen bij de rechter, dan verliest u omdat u ‘bij verstek veroordeeld’ wordt. Het is dus belangrijk om de post in de gaten te houden als u schulden heeft. Zo kunt u eventueel bijkomende schulden beperken.

Een dwangbevel

Dit is een besluit van de rechtbank waarin besloten dat u de schulden of openstaande facturen moet betalen. De deurwaarder ziet erop toe dat dit beval tot uitvoering gebracht wordt. Bij een dergelijk bevel is het belangrijk om het serieus te nemen.

Een deurwaarder wordt vaak pas aan het einde van een traject ingeschakeld. Als u een betaling open heeft staan bij een bedrijf, dan zult u vaak eerst diverse herinneringen en mogelijk een aanmaning ontvangen van het bedrijf. Als u deze niet betaald, zal het bedrijf in veel gevallen bijvoorbeeld bedrijf als incassobureau Amsterdam inschakelen. Zodra u ook daar de rekening niet aan betaald, zal een deurwaarder zich vaak pas met de zaak gaan bemoeien. Het is dus belangrijk om uw rekeningen op tijd te betalen en altijd te zoeken naar oplossingen als u met een betaling zit die niet betaald is.