Wat is ADD eigenlijk en hoe ga je ermee om?

ADD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die zich in de kindertijd ontwikkelt. De belangrijkste symptomen van de aandoening kunnen zijn: gebrek aan focus, moeite met het beheersen van impulsen, uitdagingen met de organisatie, problemen met het opletten en/of hyperactiviteit.

Is de oorzaak van ADD bekend?

add kenmerkenDe exacte oorzaak van ADD is onbekend, maar veel medische studies hebben aangetoond dat er een sterke genetische component is en dat de ontwikkeling van de uitvoerende functie van de hersenen een belangrijke rol speelt. zo kun je de de symptomen van ADD herkennen. Als zodanig heeft de aandoening de neiging om voor te komen in bepaalde gezinnen. Omgevingsfactoren en het thuisleven kunnen de symptomen verergeren (of verbeteren) maar veroorzaken geen ADD.

Welke therapie is er voor ADD?

Er is geen “genezing” voor ADHD, maar behandelingen als medicijnen, gedragstherapie en andere behandelingen kunnen wel helpen bij het verminderen van de symptomen. Terwijl sommigen uit ADD groeien, doen de meesten dat niet. Een minderheid ziet hun symptomen afnemen naarmate ze ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat 11% van de schoolkinderen ADD heeft.

Het is een stoornis die in 75% van de gevallen zal blijven wanneer je volwassen wordt. Voor de meerderheid is ADD dus een levenslange aandoening. Gelukkig is het mogelijk om dus door middel van medicatie toch nog normaal door het leven te komen. Door deze medicatie zal je jouw focus kunnen stimuleren, hiermee kun je dus gewoon werken en autorijden. Over het algemeen is ADD niet echt iets waar je veel last van hoeft te ondervinden naarmate je ouder zult worden.